GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

BIOVILL ESZTELNEK

IMAGE GALLERY

ANUNŢURI

Calendar

2019. Februarie 19. Marți
Zsuzsanna
Sunrise at 06:48,
Sunset at 17:21.

Tomorrow will be
Aladár, Álmos
name-day

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

 Asezarea veche s-a situat in jurul manastirii franciscane, si de acolo in sus intr-o vale paduroasa, de-a lungul paraului Estelnic. In registrele papale din 1332 este mentionat sub numele de Iskulnuk, cu 15 porti. In primele decenii ale secolului al XX-lea in viata populatiei din Estelnic au jucat un rol important padurile composesorale si pasunile.

esztelnekikepek_00.jpgesztelnekikepek_000.jpgesztelnekikepek_01.jpgesztelnekikepek_02.jpgesztelnekikepek_04.jpgesztelnekikepek_05.jpgesztelnekikepek_06.jpgesztelnekikepek_07.jpgesztelnekikepek_09.jpgesztelnekikepek_10.jpgesztelnekikepek_12.jpgesztelnekikepek_13.jpgesztelnekikepek_14.jpgesztelnekikepek_15.jpg
La inceputul aniilor 1900 si industria incepe sa joace un rol important, dar mesterii erau prezenti inca din secolul al XVIII-lea. O mare parte din randul populatiei, care nu a putut realiza necesarul de trai aici, a plecat in alte tinuturi avad acolo atributii aservitoare.
    Satul, care nu de mult a avut un rol semnificativ, central in viata populatiei, acum avea probleme serioase.
ESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_01.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_02.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_03.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_04.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_05.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_06.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_07.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_08.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_09.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_10.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_11.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_12.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_13.jpgESZTELNEK TELI HONAPOKBAN_14.jpg
              

    Transformarea si dezvoltarea lenta, respectiv noutatile aduse de preotii franciscani, a favorizat si dezvoltarea mentalitatii populatiei. Dezvoltare radicala a survenit dupa 1945. In anul 1948 fabricile de cherestea au fost nationalizate s-au desfintate, iar in 1962 apare cooperativa agricola. Anul 1962 aduce electricizarea asezarii si tot in acest an a fost deschisa Dispensarul medical.

 Tot din acest an a functionat si un Centru de nou-nascuti, iar gradinita si scoala generala au fost modernizate. Din punct de vedere administrativ odata cu formarea judetelor din 1968 localitatea a ajuns intr-o situatie nefavorabila: a fost anexata la comuna Poian aflata la o distanta de 8 km.

 Schimbare a survenit doar dupa 1989: aici jucand un rol important Fabrica de confectii construita si deschisa in 1992. Mai mult de jumatate din populatia satului lucreaza aici, adaugand la venitul familiei si venituri din agricultura.