GHID EXPLICATIV Pentru elaborarea și implementarea unitară a procedurii de sistem privind comunicarea din oficiu a informațiilor de interes public în format standardizat și deschis și asigurarea transparenței decizionale (.pdf/.doc)

 PROCEDURĂ DE SISTEM (.pdf/.doc)

sisopp

BIOVILL ESZTELNEK

IMAGE GALLERY

HIRDETŐ

Névnap

2019. február 19. kedd
Zsuzsanna
A Nap kel 06:48-kor,
nyugszik 17:21-kor.

Holnap
Aladár, Álmos
napja lesz.

INFO

Numarul unic pentru
apeluri de urgenta este 112

 112

 

Facebook Like Box

 Június 10-11-én Kézdiszéken került megrendezésre a nyolcadik háromszéki huszártoborzó, amelyet ez alkalommal az 1809-ben Papolcon született Kiss Sándor huszárezredes, a 11. Székely Határőr Huszárezred legendás hírű parancsnoka emlékének szenteltek. A rendezvényen százötven katonai hagyományőrző részvételével tíz kézdiszéki településen, köztük Esztelneken is, mutatták be, hogyan zajlott annak idején a huszárok verbuválása.

2017 Huszartoborzo Esztelnek_1.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_2.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_3.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_4.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_5.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_6.jpg2017 Huszartoborzo Esztelnek_7.jpg

 A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület alsó- és felső-háromszéki huszárjai mellett a huszártoborzón Marosszékről, Udvarhelyszékről és Csíkszékről érkeztek résztvevők, a Vass László hagyományőrző ezredes vezetésével szegedi tüzérek, a 15. Székely Határőr  Gyalogezred kézdivásárhelyi és gelencei ütegének tagjai, valamint málnásfürdői és zalánpataki tüzérek is részt vettek a rendezvényen. Összesen nyolcvan lovas huszár, negyven gyalogkatona, valamint a mikóújfalusi Nagykürt 95 Egyesület fúvószenekara tette meg a huszártoborzó útvonalát, utóbbiak öt kísérő szekéren és többször gyalogosan. A fúvósok az alkalomhoz illő harci indulókat és Kossuth-nótákat fújtak.

(Csüdör Katalin beszámolója)


 Lódobogás és felcsendült huszár nóták jelezték Kézdiszék településein, hogy az utcán és a piactéren nagy dolog készül. Az emberek tudták, megjöttek a huszárok, mintha csak a történelem ismételné önmagát. 
Községünkbe az esti órákban, kissé fáradtan érkeztek meg a huszárok. Az iskola udvarán népes közösség és taps fogadta őket. Domokos Ferenc polgármester köszöntötte őket, felelevenítve a huszárok már-már legendás emlékét : “Ha a huszár repül, a szél nem bír futni utána, sír és süvölt szégyenében. A huszár örököse apáink vitéz bátorságának. A huszár tíz ellenséget még kevesel, a húsznak ellene vág, a félelmet nem ismeri, borral és dicsőséggel él, a halált párnának tekinti, melyben aludni fog, míg a feltámadás trombitája ismét felkölti. Huszár, te vagy a magyar szemefénye. Az Isten téged ünnepnap teremtett.” Ugyanakkor a következőképpen emelte ki beszédében a Szacsvay családot és közülük is Szacsvay Jánost, Esztelnek szülöttjét és apját, Szacsvay Andrást, „akik az 1848-49-es szabadságharc idején, amikor Gábor Áron az ágyuk öntését megkezdte, magukra vállalták a lőpor készítését. Szacsvay János a családi birtokon felállított lőporgyár vezetője volt, de aktívan részt vállalt a szabadságharcban is. 1849 márciusában és a nyári hadjárat idején, honvéd főhadnagyi rendfokozatban felügyelte a puskaporgyártást.

 Mint a szabdságharc hősére és falunk szülöttére, méltán emlékezünk meg róla, minden adandó alkalommal.”
Községünkben a lovak bekötése, szállás és vacsora után Hagyományörző huszárbál tartott éjszakába nyúlóan.

Facebook HIREK